Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat luni asupra riscului unei penurii de gaze in aceasta iarna pentru Europa, dupa anuntul Moscovei privind intreruperea livrarailor de gaz catre Ucraina. La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania are rezerve necesare pe sase luni, adica doua ierni.

„Saptamanile care vor veni nu vor fi problematice, vom primi volume (obisnuite) de gaz”, a declarat Oettinger, dar daca Ucraina extrage din rezerve, „vom avea o problema in cazul unei ierni aspre”.

Stocurile din Ucraina sunt destinate tocmai asigurarii fluiditatii tranzitului. Ele sunt constituite in timpul lunilor de vara. Daca Ucraina extrage din ele in saptamanile si lunile urmatoare pentru propriul consum, aceasta resursa, daca nu va fi reconstituita, ar putea sa lipseasca UE in iarna urmatoare.

„Ucraina va trebui sa decida”, a declarat Oettinger, daca isi va plati facturile in avans sau daca extrage din rezervele de care dispune.

Rusia si-a pus in aplicare amenintarea luni si a decis sa intrerupa livrarea de gaz catre Ucraina, dupa esecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa si de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Razboiul Rece.

Ucraina, implicata intr-o disputa cu Rusia si gigantul energetic Gazprom, a constatat luni dimineata ca livrarile de gaze au fost „reduse la zero”, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, asigurand ca in pofida acestei intreruperi, Ucraina va continua sa asigure un tranzit fiabil catre Europa.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca situatia in regiune se deterioreaza.

„Azi de dimineata am stat cu ministrul Energiei si vreau sa dau un semnal de acum, imediat, ca pentru Romania pe termen scurt, sase luni, nu e niciun fel de problema, avem rezervele necesare”, a spus Ponta.

El a aratat ca cel mai important lucru in acest moment este ca in toata scena politica sa existe stabilitate si predictibiliate.