Nebunie politica fara margini. Vine germanul, nu vine germanul, vine, nu vine… Uite asa ne ratam noi viata. Apoi, pleaca Renault cu tot cu Dacia, nu pleaca Renault cu tot cu Dacia, pleaca, nu pleaca… Uite asa ratam momente precum repozitionarea lui Aleodor Francu si Bogdan Donciu de la Romatsa la Romatsa, ori intrarea in vigoare a unor legi cu impact urias in energie (vezi certificatele verzi). Ce sa mai spun despre evolutia fabuloasa la bursa din Toronto a actiunilor Rosia Montana Gold Corporation – nu intereseaza nici asta.

Dar ce-i misca din loc pe guvernanti? Campania electorala. Sa mai uitam de adevaratele probleme, de sansele fiecaruia de a razbi intr-o societate care nu da doi bani pe valoare.

Uite asa apar miscari senzationale din punct de vedere electoral, precum reducerea ratelor la amarati. Da bine la cel putin 907.000 de cetateni. M-a surprins insa atitudinea Fondului Monetar International. Cum a ajuns FMI sa aprobe astfel de chestie, institutia care s-a opus permanent la orice masura care viza protectia romanilor fata de agresivitatea bancherilor?

Cred ca raspunsul este banal: pentru ca foloseste in proportie de 99% doar sistemului bancar. Cum ar fi ca rata creditelor neperformante, care este acum la 21-22% sa se duca spre 30%?? Ar fi naspa. Inseamna costuri suplimentare pentru banci.

De ce Fondul Monetar nu a fost de acord cu eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit? De ce Fondul Monetar nu este de acord cu legea falimentului personal? Acestea ar fi fost adevaratele masuri pentru romani.

Sa mai spun ca probleme grave, si mare nevoie de ajutor, au cetatenii care inregistreaza restante mai mari de 90 de zile? Restante din motive care nu tin de situatii subiective…

Fondul Monetar International nu are rolul de a dezvolta economia vreunui stat. El a fost infiintat cu intentia clara de a proteja tarile bogate de bolile economiilor subdezvoltate sau in curs de dezvoltare. Mai mult, atunci cand economiile statelor de categoria I se imbolnavesc, „virusii” trebuie transmisi (chiar si prin intermediul Fondului) catre alte tari. Precum Romania.

Asadar, FMI este un fel de „Crucea Rosie”. Numai ca nu pentru noi. Reprezentantii institutiei financiare au venit aici cu un singur scop clar: sa se asigure ca taxa speciala de 7 centi va fi aplicata carburantilor. Restul a interesat mai putin. Masuri precum reducerea TVA sau a contributiilor sociale pentru angajatori nici macar nu au fost comentate de expertii FMI.

Revenind insa la chestiunile zilei, sansele de salvare a Oltchimului scad de la o zi la alta. Codul Rutier a ajuns in depozitele de maculatura din subsolul Parlamentului, iar divizia de investitii a Bancii mondiale vrea sa cumpere actiuni ale firmei Teamnet, controlata la un moment dat de Sebastian Ghita.

In consecinta, doamnelor si domnilor, credeti ca preocupa pe vreo inalta fata guvernamentala viitorul dumneavoastra? Nici vorba.

Nu moare nimeni de grija noastra. Si nici nu exista un „112” in materie de probleme economice si sociale. Cand vine vorba de noi, romanii, „Crucea Rosie” are alta culoare. Sa-i spunem, cu gingasie, ka-ki.