Reducerea CAS nu impune introducerea de noi taxe, a declarat, astazi, premierul Victor Ponta, precizand insa ca reprezentantii Comisiei Europene au cerut Romaniei sa se incadreze in limitele de deficit.

„Cum o facem? Astea sunt lucrurile pe care le discutam in aceasta perioada. Nu se impun alte taxe suplimentare. Ideea este ca in final trebuie sa ramanem in aceeasi limita de deficit”, a precizat premierul.

Seful Executivului a mai spus ca deficitul bugetar va creste cu circa 700 milioane lei pentru cheltuielile armatei, insa majorarea a fost negociata cu Comisia Europeana.

„Sunt prevazute cheltuieli suplimentare de 02% din PIB pentru Aparare. Cresterea a fost negociata de catre ministrul Bugetului Liviu Voinea cu Comisia Europeana. Deficitul se va majora cu 700 milioane RON, cam 01-012%”, a explicat Victor Ponta.

La finele saptamanii trecute, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat ca obiectivul zero este reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Potrivit ministrului Finantelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 26 miliarde lei pe 6 luni strict contabil, iar daca se iau in calcul si efectele pozitive ale aplicarii acestei masuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor ramasi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 15 miliarde lei pe 6 luni.

In Romania cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32% din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.