Cel mai mare producator AUTO din lume, Toyota s-a mentinut pe primul loc in topul producatorilor in primele trei luni ale anului, datorita unei cereri mari si in crestere in Japonia si China.

Vanzarile Toyota, inclusiv diviziile Hino si Daihatsu, au urcat cu 6% in perioada ianuarie-martie, la 2,58 milioane unitati, a anuntat miercuri grupul japonez, transmite Bloomberg.

General Motors si Volkswagen au raportat vanzari de aproximativ 2,4 milioane automobile fiecare, impartind pozitia a doua.

Toyota incheie astfel cel mai profitabil an fiscal din istoria companiei, estimand un profit record de 18,5 miliarde de dolari, in principal datorita deprecierii yenului.

Perioada ianuarie-martie a fost cel de-al treilea trimestru consecutiv cand Toyota a revendicat pozitia de lider global.

Actiunile Toyota au crescut anul trecut cu 60%, insa au pierdut in acest an o parte din castig din cauza costurilor mai ridicate legate de campaniile de rechemari auto si de incetinirea ritmului de depreciere a yenului. Toyota a rechemat recent pentru reparatii peste 6 milioane de autovehicule.

In luna martie, compania japoneza a incheiat o intelegere cu autoritatile americane in urma careia va plati o amenda record de 1,2 miliarde de dolari legata de modul in care a procedat in timpul crizei din 2009-2010, cand a efectuat o campanie record de rechemari pentru probleme legate de accelerarea autoturismelor.

Sursa: mediafax.ro