“Printr-o noua masura indrazneata destinata sa abordeze somajul in randul tinerilor, parlamentarii din Statele Unite au hotarat, Marti, 1 aprilie, sa subventioneze criogenizarea temporara a absolventilor de facultate, pana cind isi va reveni piata fortei de munca”, a relatat o cunoscuta publicatie de stiri ironice din SUA. Desigur, a fost o gluma, dar acum vorbind serios, Generatia Mileniului, persoanele care au intrat pe piata fortei de munca incepand cu anul 2000, are nevoie de o schimbare de perspectiva.
Piata locurilor de munca nu poate fi in intregime de vina; Generatia „Y” sau „Millennials”, Generatia “Google”, “Generatia Trofeu” sau “iGeneration” cum a fost denumita de sociologi, nu este atat de mult interesata de gasirea unui loc de munca, ci de gasirea unui loc de munca bun.
DD_01cIn urma unui studiu efectuat de compania Profiles International, a reiesit ca egocentrismul si drepturile pe care si le aroga sunt unele dintre cele mai mari obstacole pentru tinerii de douazeci si ceva de ani in a-si gasi un loc de munca. In calitate de angajati, au fost descrisi ca fiind “centrati doar asupra lor, neajutorati si cu asteptari nerealiste de lucru”, desi banii nu ocupa un loc fruntas in prioritatile tipice Generatiei Mileniului”. 80% din respondenti prefera un loc de munca placut si flexibil si doresc sa primeasca feedback regulat de la managerii lor, iar 75% dintre ei isi doresc mentori. Acest lucru se datoreaza in mare parte feedback-ului aproape instantaneu pe care “Generatia Trofeu” il primeste pe retelele de socializare online dar si modelului de invatamant bazat pe proiecte de grup si munca in echipa.
Acelasi studiu a constatat ca 79 % din tinerii care fac parte din Generatia Mileniului considera ca ar trebui sa li se permita sa poarte blugi la locul de munca, cel putin uneori, iar 93 % ca isi doresc un loc de munca unde sa poata “fi ei insisi. ” In contrast, doar 60% din Generatia Baby Boomers (persoanele nascute in perioada 1946-1964) cred ca ar trebui doar ocazional, sa li se permita sa poarte blugi la locul de munca.
De ce toti acesti tineri de douazeci si ceva de ani cred ca ar trebui sa li se permita sa poarte ce vor? Pentru ca asta au auzit toata viata lor.
Va las pe voi acum sa trageti concluziile din cateva date statistice rezultate in urma unui alt studiu efectuat de MTV despre generatia Mileniului sau cum i-au denumit chiar ei ” Lucratorii fara gulere”:
• ” Vreau sa iubesc ceea ce fac”, a devansat salariul si un bonus mare.
• 89 % din persoanele incluse in studiu declara ca “Este important sa am ceva de invatat in mod constant la locul de munca.”
• Jumatate din tinerii ce fac parte din Generatia Mileniului spun ca “Mai degraba nu am un loc de munca decat sa am un loc de munca pe care il urasc. “
• 95 % din respondenti sunt de parere ca ” Sunt motivat sa lucrez mai mult, atunci cand stiu unde se indreapta munca mea.”
• 76 % cred ca “Seful meu ar putea invata multe de la mine.”
• 65 % spun “Eu ar trebui sa fiu mentorul colegilor mei mai in varsta atunci cand vine vorba despre tehnologie si rezolvarea problemelor. “
• 66 % dintre tinerii Generatiei Mileniului vor sa isi inventeze propria lor pozitie la locul de munca.
• 60 % afirma ca ” in cazul in care nu pot gasi un loc de munca care sa imi placa, voi incerca sa gasesc o cale de a-mi crea propriul meu loc de munca. “
• 83 % din tinerii Generatiei Mileniului sunt in cautarea unui loc de in care creativitatea sa le fie este apreciata.
S-ar parea ca una dintre cele mai mari probleme este dorinta de a fi apreciat, iar acest lucru este de inteles. Dar modul in care nou-venitii in randul fortei de munca solicita aceste cerinte, are ca rezultat un numar redus de ocupare a locurilor de munca pentru Generatia Y, si lasa un gust amar oamenilor cu mai multa experienta in munca despre asa numita Generatie Trofeu.
Asadar, desi din punct de vedere socio-profesional se disting fata de generatiile anterioare prin creativitate, incredere in fortele proprii, preocupare pentru viitor, liberate in exprimare si o mai mare deschidere la schimbare, la locul de munca s-au obisnuit sa aiba asteptari mari, sa avanseze rapid in cariera desi nu au experienta necesara iar pe langa bonusuri si recompense salariale, ei vor sa aiba un loc de munca relaxat, unde se pot dezvolta rapid.