Producatorul de masini ruso-american, Ford Sollers va concieda 700 de angajti din 2.300 dupa ce a suspendat productia de la fabrica de langa St. Petersburg.

Ford Sollers va introduce zile suplimentare de oprire a productiei deoarece se va renunta la un schimb din luna iunie.

Angajatii disponibilizati vor primi drept indemnizatii pentru desfacerea contractului de munca echivalentul a cinci salarii. De asemenea, compania ruso-americana intentioneaza sa opreasca productia si in perioada 21 aprilie-8 iunie.

In 2002, Ford a devenit unul dintre primii producatori auto straini care opereaza in Rusia. Cele mai mari branduri prezente pe piata rusa sunt Ford, Skoda, Nissan, Opel, Kia, Volkswagen, Toyota, Renault, Chevrolet, Peugeot, Citroen si Mitsubishi.

Producatorii auto straini au investit puternic in Rusia in ultimii ani, dar declinul vanzarilor auto in 2013, incetinirea cresterii economiei ruse si instabilitatea provocata de evenimentele din Ucraina arunca o umbra asupra acestei piete auto.

In ultimele 12 luni rubla s-a depreciat fata de dolar cu 13%, ceea ce a determinat Renault (care controleaza brandul Lada in Rusia) sa majoreze preturile cu aproximativ 3% in ianuarie si in martie.

Vanzarile Ford in Rusia au scazut cu 21% in perioada ianuarie-februarie 2014, la 10.556 vehicule. Compania americana intentioneaza sa fabrice in Rusia si modelul EcoSport SUV in acest an.

Anul trecut, vanzarile companiei in Rusia au scazut cu 18% din cauza declinului cererii pentru masini din clasa compacta. Livrarile Ford Focus, care se produce la fabrica de langa St. Petersburg, au scazut cu 27% in 2013.

Ford Sollers, infiintata in 2011, produce deja modelele Kuga, Explorer, S-MAX, Galaxy, Transit, Tourneo Custom, Focus si Mondeo.

Sursa: agerpres.ro