Pentru sefia Consiliului Concurentei se bat actualul presedinte, Bogdan Chiritoiu dar si fostul sef al institutiei, Gheorghe Oprescu, numarul total al candidatilor pentru una dintre cele mai dorite functii in stat fiind de 17.

„Au fost admise 17 dosare, printre care si cele ale domnilor Bogdan Chiritoiu si Gheorghe Oprescu”, au precizat pentru Agerpres surse din cadrul Consiliului Concurentei.

Bogdan Chiritoiu a condus institutia in ultimii cinci ani, preluand mandatul de la Gheorghe Oprescu, in mai 2009.

In aceasta perioada, Gheorghe Oprescu a fost expert impotriva Consiliului Concurentei in favoarea companiilor Vodafone si Posta Romana, ambele anchete fiind derulate in timpul mandatului sau de presedinte al Consiliului.

Consiliul Concurentei a amendat Vodafone in 2011 cu 120 de milioane de lei, pentru ca, impreuna cu Orange Romania, a facut abuz de pozitie dominanta pe piata.

Si Posta Romana a fost amendata de institutia de concurenta cu 103 milioane de lei in 2010, tot pentru abuz de pozitie dominanta.

In martie 2009, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Gheorghe Oprescu se afla in incompatibilitate, intrucat era, in acelasi timp, si presedinte al Consiliului Concurentei, si comerciant persoana fizica autorizata.

De asemenea, un alt nume cunoscut printre cei care si-au depus candidatura este fostul vicepresedinte Alexe Gavrila, precum si fosti sau actuali inspectori de concurenta.

Dosarele vor fi analizate de un Colegiu Consultativ, format din persoane care nu sunt salariate ale statului, precum reprezentanti ai mediului privat si academic, care vor organiza si interviuri. Propunerile vor pleca la Guvern, iar premierul va propune, mai departe, candidatii optimi pentru a fi audiati in Comisiile Parlamentare. In final, conducerea este numita de presedintele Romaniei.

Conducerea Consiliului Concurentei este formata dintr-un presedinte, cu un mandat de cinci ani, doi vicepresedinti – unul cu un mandat de cinci ani, iar celalalt cu un mandat de 2,5 ani, si de patru membri ai plenului.