Investitorii chinezi par hotarati sa devina proprietarii combinatului valcean Oltchim. Consortiul format din BAOTA Petrochemical si JUNLUN Petroleum ar urma sa depuna vineri o oferta angajanta pentru preluarea intreprinderii, potrivit liderului sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

„Din cate am inteles, o delegatie de la Oltchim formata din administratorii judiciari, administratorul special si directorul adjunct au plecat duminica in China pentru a semna un contract de finantare in valoare de 15 milioane de euro, bani pe care partea chineza ii ofera pentru marirea capacitatii de productie si pentru a deschide noi sectii, oxoalcool, anhidrida ftalica. Am inteles ca miercuri si domnul ministru Nita va fi prezent in China, iar vineri, pe 6 iunie, am avea si o oferta angajanta din partea concernului chinez pentru preluarea combinatului”, a precizat Cernev, citat de Agerpres.

Oltchim se afla in insolventa din ianuarie 2013 si s-a incercat in repetate randuri privatizarea sa.

Reprezentantii companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group si JUNLUN Petroleum Co Ltd si administratorii judiciari ai Oltchim, RomInsolv si BDO Business Restructuring, au semnat pe 25 noiembrie 2013, in prezenta ministrului de atunci al Economiei, Andrei Dominic Gerea, Scrisoarea de intentie in vederea participarii consortiului chinez la procedura de vanzare a combinatului Oltchim.