radu Golban micSuccesul la Eurovision al unui exemplar atipic a fost si un vot antisistem, ce mai conteaza ca a functionat pe o etapa de dezvoltare freudiana. Ratiuni similare menite sa asigure un maxim de popularitate au stat si la baza reusitei lui Mircea Diaconu. Dar care este legatura dintre o barba din care rasuna o voce si un anus contra naturii politic? Ambele se inscriu intr-un model de dezvoltare a societatii similar cu etapele lui Freud spre dobandirea personalitatii sau maturitatii.

Doar cu exceptia ca un anus contra naturii este o interventie chirurgicala nota bene cu rostul sa salveze viata si nu sa disimuleze o boala. Omul este dupa Freud o fiinta sexuala din nastere. Daca astfel de smecherii asigura un maxim de popularitate, de ce nu ar fi in scopul canalizarii unui curent social, si omul de cand a deschis ochii, o fiinta politica?
Si iata cum apare un boem cu par carunt intr-un Aro galben din epoca de aur, ca dintr-un film de Sergiu Nicolaescu pe melodia Angelei Similea „Trenul galben fara cai” (nu-i nici birja nici tramvai…) si ocupa brusc scena politica „antisistem”. Putem chiar afirma ca mai mare a fost la Revolutie atingerea lui cu balconul fostului Comitet Central, cand s-a adresat maselor pentru cateva momente, decat cu Uniunea Europeana. Chiar fara nici cea mai mica sau macar accidentala legatura cu Europa, Domnul Diaconu a castigat un scor cat un partid. Profilul politic nedefinit al proaspat alesului europarlamentar insa este compensat printr-un element arhaic, exprimat prin posibilitatea de a te solidariza cu o victima a sistemului.
E drept ca aura antisistemului, cultivata si fredonata pe versuri sau in cantec incepand cu Cenaclul Flacara ne flateaza pana in zilele noastre. Mod sigur Adrian Paunescu daca ar fi trait, ar fi pus si masina de teren politic a Domnului Diaconu in versuri. Asadar, dupa mica etapa de rasuflare, cea a asteptarilor neimplinite de pe vremea presedintiei Domnului Constantinescu, revine ventilul discret al sistemului, creat in anii optzeci, tocmai pentru a drena un spirit al nemultumirii unei intregi generatii. Similar cu situatia la finalul dictaturii comuniste, in ciuda ipocriziei din oficiu a guvernantilor mai nimeni din tara, nu mai crede nici in zilele noastre in crestere economica, sau ca dupa cinci ani de sacrificii vor urma ani de prosperitate si belsug.

Teama de o noua radicalizarea a scenei politice romanesti este cat se poate de reala si de aceea s-a recurs din nou la o supapa politica, de data aceasta cu prilejul europarlamentarelor, cu rostul sa dirijeze un latent euroscepticism. Dar cum functioneaza aceasta tehnica de a crea un orizont fals dar eficient pentru a transforma nemultumirea romanilor intr-o traire sociala totusi placuta? Am putea-o compara cu o holograma: Spre deosebire de fata morgana, acel fenomen care apare insetatilor in desert aratandu-le apa dintr-o combinatie a imaginatiei proprii si a unui efect in aer datorat temperaturilor ridicate, holograma este imaginea proiectata prin intermediul unor prisme sau lupe. Imaginea obtinuta, este doar una a aparentelor, numita in cazul nostru „antisistemul” lui Diaconu.
Dar ce a fost mai intai? Oul sau gaina? Deci apare antisistemul din neant sau creeaza sistemul, tocmai pentru conservarea speciei, un exemplar „antisistem”? Pacat ca adjectivul „antisistem” nu are trei grade de comparatie ca sa poata sa si exprime latura cu nivel de trecere ridicat a Domnului Mircea Diaconu. Proaspat alesul eurodeputat a dat dovada de criteriile de calificare pentru liga antisistem, atunci cand de pe o pozitie de senator cu condica semnata la ANI, s-a decis sa intre, la nici macar o saptamana inaintea termenului pentru depunerea listelor, in cursa pentru europarlamentare. Insa cum se explica de ce acest Fat Antisistem din Grivco strangea intr-o zi semnaturi cat altii intr-un an? Holograma politica ne reproduce imaginea unui om simplu, de meserie actor care, in tara micilor favoruri la ordinea de zi, fara de care economia probabil ca s-ar prabusii, a dat nevestei o paine in mana in propria institutie.

Nemultumirea omului de rand fata de privilegiile unei elite dispretuitoare se articuleaza in definirea hologramei cel mai eficient prin posibilitatea de a arata compasiune fata de o persoana, care este pedepsita mult mai aspru decat cei care delapideaza milioane. Sarmanul actor de teatru, reprezentant al unei bresle dusa de austeritate la sapa de lemn, ajunge sa fie impiedicat in avantul lui european de un sistem nemilos si profund corupt. Prima prisma focalizeaza asupra unei nedreptati fictive cat se poate de reale, din viata ta de zi cu zi, pentru a-ti capta atentia. A doua prisma indreapta prin eticheta boema si iz de Cenaclu imaginea spre o perioada din tineretea ta, iar a trei prisma imprastie un sentiment autentic de insatisfactie.
Tocmai in dimensiunea virtuala a acestui succes electoral observam cel mai bine ca deghizarea sumbra a unei realitati intr-o holograma numita „antisistem” nu este de natura sa salveze vieti printr-o interventie chirurgicala, similara unui anus contra naturii, ci sa opreasca un proces social normal si firesc de a mai inlatura de la putere o nomenclatura bizara si profund nedemocratica. Cred ca putem sta linistiti in privinta duratei acestui fenomen – cantecul Angelei ne mai si consoleaza „Dar ma poarta-n zbor mai repede ca vantul /Nici n-apuc sa-l vad ca vai! / Trenul galben fara cai / A pornit usor si l-a inghitit pamantul…”.