Unul dintre cele mai populare bancuri spuse printre antreprenori explica cum sa devii patron al unei mici firme in plina criza. Solutia este simpla, cumperi o corporatie transnationala si o aduci in stadiu de microintreprindere.

Autoritatile romane au o alta varianta. Daca nu au mai avut anterior o afacere proprie, poti infiinta gratuit o microintreprindere, gratie legii pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor, adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor, informeaza, miercuri, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism.

Conform noului act normativ, este eliminata conditia de varsta maxima de 35 de ani pentru a permite accesul la facilitatile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere. Totodata, legea prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului.

„Am eliminat restrictia de varsta pentru intreprinzatorii debutanti. incurajarea intreprinzatorilor autohtoni este nu numai o promisiune, ci si o datorie a actualei guvernari, un mijloc direct de sustinere a dezvoltarii economiei”, a declarat ministrul delegat pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu.

Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism poate acorda intreprinzatorului o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul in lei), din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care acesta face dovada surselor de cofinantare. Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

Noua lege prevede si acordarea de garantii de catre Fondul National de Garantare al Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru creditele contractate de ‘SRL-D’, in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism. Trebuie respectate conditiile prevazute in normele si procedurile interne ale institutiilor de credit si ale FNGCIMM, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.