Proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a fost aprobat in sedinta de Guvern de miercuri.

„Vreau sa plece la Parlament cat mai repede. Senatul… mi-au comunicat ca asteapta proiectul. il dezbat in procedura cea mai rapida si il adopta, iar Camera Deputatilor la inceputul lunii iulie va avea oricum o sesiune extraordinara pentru a aproba ratificarea Acordului de Asociere intre Moldova si Uniunea Europeana si atunci il adopta si Camera Deputatilor. Deci, poate pleca la presedinte pentru promulgare”, a spus premierul Victor Ponta.

Reducerea contributiilor sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% in prezent la 15,8% din fondul de salarii realizate, plaseaza Romania pe locul doi in regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurarile sociale (pentru pensie), dupa Slovacia, unde contributia angajatorilor pentru pensii se ridica la 14%, potrivit unui studiu realizat de compania externalizare si consultanta de afaceri Accace.

„Reducerea cotei CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, aplicabila incepand cu 1 octombrie, este cu atat mai imbucuratoare cu cat nu va atrage dupa sine majorarea altor taxe si impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplica acum, potrivit declaratiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas inainte in a echilibra nivelul contributiilor sociale al Romaniei cu cel al celorlaltor tari din regiune”, a declarat Maria Cojocariu, payroll manager Accace in Romania.

In prezent, pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii din Romania platesc CAS in valoare de 208 lei, urmand ca, dupa aplicarea reducerii cotei cu 5%, acestia sa plateasca 158 lei.

Dupa Slovacia, in cadrul topului costurilor cu asigurarile sociale in regiune se situeaza Polonia, cu o contributie de 16,26%, urmata de Cehia, cu 21,5%, in timp ce Ungaria aplica o cota de 27% retinuta angajatorilor pentru plata pensiilor.

In ciuda reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori, Romania ar inregistra in continuare una dintre cele mai mari contributii pentru pensii platite de angajati in regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cota de retinere de doar 4% si respectiv 6,5%. Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au insa polonezii, care lunar contribuie cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurarilor sociale.