Marele vecin de la Rasarit a cheltuit 50 de miliarde de dolari, timp de 7 ani, pentru Jocurile Olimpice. Vorbim de fapt de investitii totale  de la bugetul de stat, investitii private, credite de la banci de stat. O fi mult, o fi putin? Este echivalentul bugetului pe un an al Moscovei. Si poate fi comparat cu bugetul Jocurilor Olimpice de la Beijing: 40 de miliarde de dolari.

Practic, in cazul Soci, s-a (re)construit un centru turistic si sportiv, altadata de elita. In ce s-a investit? Cateva exemple: 360 de km de autostrada, 148 de kilometri de strazi si bulevarde, doua centrale electrice si o centrala termica, 550 kilometri de linii de inalta tensiune, 6 policlinici, 5 scoli, un centru de colectare si prelucrare a deseurilor, doua gari feroviare, un port maritim nou, aeroport international, un gazoduct nou si doua linii de cale ferata (157 km, 37 tuneluri, 77 de poduri).

Cum a justificat Vladimir Putin? Au fost create, timp de 7 ani, aproape 600.000 de locuri de munca. Cel putin o treime vor fi pastrate pentru activitati ulterioare.

Acum vine partea care seamana mai curand a revelatie de tar: presedintele rus mentioneaza un proiect pentru sustinerea si modernizarea economiei, proiect calat pe organizarea de manifestari mondiale! Si ca sa intareasca toate acestea, Putin a exemplificat cu organizarea Summit-ului APEC (Cooperarea Economica Asia-Pacific), in urma careia a fost modernizat orasul Vladivostok. S-au construit acolo: doua poduri-gigant, un aeroport international, doua CET-uri, un gazoduct, trei autostrazi, un nou campus universitar si doua santiere navale.

Alt exemplu: Kazan, orasul care a gazduit Universiada de vara din 2013. Au fost construite: zeci de obiecte sportive, un aeroport international si o autostrada, a fost reabilitat centrul istoric al orasului si toata infrastructura urbana.

Lucrurile se vor opri aici? Nu, Putin pare ca are nervii tari. Rusia a castigat dreptul de a organiza campionatul mondial de fotbal in 2018, iar in 2019 Universiada de iarna se va desfasura la Krasnoiarsk.

Asadar, ce este mai bine sa facem, data fiind o asemenea experienta? Va las pe dumneavoastra sa alegeti, eu doar citez modele de „dezvoltare” economica, asa cum le traim sau cum am citit despre ele.

  • Varianta A: austeritate, cresteri de taxe
  • Varianta B: salvarea bancilor private cu banii statului, scaderi de taxe pe termen limitat
  • Varianta C: finantarea unor proiecte complete de dezvoltare (cu sau fara bonus sportiv)