Cotatia barilului de titei Brent ar putea creste brusc la 150 de dolari in situatia in care conflictul din Irak va afecta operatiunile la principalele campuri petrolifere din sudul tarii, care alimenteaza terminalele de export din Golful Perisc, a avertizat luni banca franceza Societe Generale, transmite CNBC. Aparitia unui astfel de soc in livrarile de petrol irakian ar putea afecta o cantitate de pana la 2,6 milioane barili pe zi.

Chiar daca este vorba de un ‘eveniment putin probabil’, o intrerupere de asemenea marime ar declansa eliberarea coordonata de titei din rezervele strategice ale tarilor membre ale Agentiei Internationale a Energiei. De asemenea, Arabia Saudita, cel mai mare producator mondial, va pompa o cantitate mai mare pe piata pentru a reduce impactul crizei irakiene asupra economiei globale, se arata in raportul bancii franceze.

“Cu toate acestea, in acest scenariu extrem, cresterea preturilor nu ar urma sa dureze foarte mult, probabil nu mai mult de un trimestru, probabil si mai putin”, a apreciat analistul Societe Generale, Michael Wittner. Un scenariu mult mai probabil este cel vizand “un razboi civil prelungit in Irak care sa dureze cel putin unul pana la doi ani care sa creeze intreruperi intermitente si moderate de pana la 500.000 de barili pe zi”, adauga Michael Wittner.

Jihadisti din miscarea Statul Islamic in Irak si Levant (EIIL), angajati in lupte in Siria si in Irak, au anuntat duminica restaurarea califatului, sistem politic islamic disparut de aproape un secol. Deocamdata insa militantii suniti nu au capacitatile militare pentru a avansa pana in sudul Irakului, o zona strategica de campuri petrolifere care contin aproximativ trei sferturi din rezervele de petrol ale Irakului.

Orientul Mijlociu este una din regiunile cu cea mai mare productie petroliera din lume si exista ingrijorari ca daca conflictul din Irak escaladeaza, ar putea aparea intreruperi in aprovizionarea cu petrol la nivel mondial.

Potrivit OPEC, Irakul produce in prezent 3,33 milioane de barili pe zi, fiind devansat doar de Arabia Saudita.