Miliardarul american George Soros explica modul in care UE ar putea salva Ucraina prin masuri luate prompt si convingator, potrivit site-ului Project Syndicate. Investitorul crede ca cea mai eficienta masura pentru salvarea Ucrainei si, ca o consecinta, salvarea Europei, este ca investitorii si cei care au afaceri in Ucraina sa primeasca gratuit polite de asigurari de risc politic. In felul acesta economia ar fi pastrata in functiune, in pofida turbulentelor politice, si le-ar demonstra ucrainienilor ca atat UE cat si SUA sunt de partea lor.

Alegerile europarlamentare si cele prezidentiale din Ucraina au avut rezultate contrastante. Alegatorii europeni si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care functtioneaza Uniunea Europeana, in timp ce ucrainenii si-au demonstrat dorinta de a se apropia de Europa.

Liderii si cetatenii europeni ar trebui sa se gandeasca la ce inseamna aceste rezultate si la cum ar putea masurile de ajutor pentru Ucraina sa ajute UE, scrie Soros.

UE a fost initial conceputa ca o asociere tot mai stransa a statelor suverane care erau dispuse sa imparta o parte din drepturile suverane pentru binele comun.

A fost un experiment curajos al sistemului guvernantei internationale si al statului de drept, o entitate sui generis unica in felul sau care viza inlocuirea nationalismului si folosirea fortei.

Insa, din nefericire, criza europeana a transformat UE intr-un sistem total diferit: o relatie intre creditori si debitori prin care tarile creditoare impun conditii pentru a-si mentine autoritatea. Avand in vedere prezenta scazuta( la vot la alegerile europarlamentare si daca sprijinul dat de alegatori premierului italian Matteo Renzi este adaugat votului anti-UE, se poate trage concluzia ca majoritatea cetatenilor se opun actualelor conditii.

In timp ce indraznetul experiment european cu guvernanta internationala se clatina, Rusia devine treptat un rival periculos al UE, cu ambitii geopolitice globale si dispus sa foloseasca forta.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, exploateaza ideologia etnica nationalista pentru a-si consolida regimul.

Anexarea Crimeei, fost teritoriu ucrainean, l-a facut popular in Rusia, iar eforturile sale de a diminua dominatia globala a SUA, in mare parte prin parteneriatul comercial cu China, au avut consecinte favorabile la nivel mondial.
Insa chiar si regimul egoist al lui Putin este in contradictie cu obiectivele strategice ale Rusiei: statul rus ar putea beneficia mai mult de pe urma unei colaborari stranse cu UE si SUA, iar folosirea represiunii in Rusia si Ucraina este contraproductiva.

Situatia economica a Rusiei se inrautateste in pofida pretului ridicat al petrolului, ca urmare a iesirii capitalului din tara, iar urmarile actiunilor violente de pe Maidan, Kiev, au dus la consolidarea pozitiei Ucrainei, care este decisa sa nu devina parte a unui nou imperiu rus.

Succesul unui nou stat ucrainean ar putea fi o posibila amenintare la adresa autoritatii lui Putin in Rusia. Acesta este motivul pentru care liderul rus a incercat atat de greu sa destabilizeze Ucraina prin incurajarea separatistilor pro-rusi din estul tarii. Dar planul lui Putin pare ca nu functioneaza intrucat un oligarh rus, un influent si controversat industrias, din Donbas, mobilieaza oamenii impotriva separatistilor pro-rusi si il forteaza astfel pe liderul rus sa accepte rezultatul recentelor alegeri prezidentiale ucrainene si sa evite astfel sanctiuni suplimentare.

Dar Moscova are si alte modalitati prin care poate destabiliza noua Ucraina, nu foarte dificil de aplicat avand in vedere ca fortele de securitate, dupa ce au servit sub regimul corupt al fostului presedinte Viktor Yanukovici, sunt demoralizate si nu neaparat loiale noii conduceri.

Toate acestea s-au petrecut intr-un ritm foarte rapid. Atat UE cat si SUA sunt preocupate de rezolvarea problemelor interne si raman in mare masura neatente la pericolele pe care le poate aduce Rusia din perspective geopolitice si ideologice.

Intr-o prima masura Occidentul ar putea contracara efoturile Rusiei de a destabiliza Ucraina. Pactul fiscal european si alte norme care  limiteaza scopul masurilor de aplicare de asistenta guvernamentala ar trebui sa reprezinte imboldul pentru o gandire europeana strategica.

Cea mai eficienta masura este ca investitorii si cei care au afaceri in Ucraina sa primeasca gratuit polite de asigurari de risc politic. In felul acesta economia ar fi pastrata in functiune, in pofida turbulentelor politice, si le-ar demonstra ucrainienilor ca atat UE cat si SUA sunt de partea lor. Afacerile vor invada piata nou deschisa si promitatoare daca acestea vor fi pe deplin compensate pentru pierderile cauzate din cauza evenimentelor politice.

Asigurarea de risc politic este prea complexa pentru a se dezvolta in viitorul apropiat, insa asigurari de acest tip deja exista. Grupul german privat de asigurare si reasigurare Euler Hermes ofera astfel de polite de ani de zile. La fel si institutiile guvernamentale, cum ar fi Agentia Multilaterala( de Garantare a Investitiilor a Bancii Mondiale si Administratia Publica a SUA pentru Invesitii Straine Private. Insa acesi asiguratori trebuie sa ceara tarife substantiale pentru a acoperi costurile de reasigurare.

In fata unor prime mari, majoritatea afacerilor ar opta sa astepte ca furtuna sa treaca. De aceea, guvernele respective trebuie sa preia functia de reasigurare si sa-si foloseasca agentiile numai pentru a gestiona politele de asigurare. Ele ar putea garanta pierderile in acelasi mod cum garanteaza pentru Banca Mondiala:  fiecare guvern ar aduce o infuzie de capital modesta proportionala si s-ar angaja ca restul banilor sa reprezinte capital nevarsat disponibil daca si cand pierderile ar fi platite.

UE ar trebuie astfel sa modifice pactul fiscal pentru a scuti de plata taxelor capitalul subscris nevarsat si sa permita ca pierderile sa fie amortizate intrun anumit numar de ani. Garantiile de acest fel au o caracteristica aparte: cu cat sunt mai convingatoare, cu atat este mai probabil ca ele sa fie invocate iar costul reasigurarii se poate diminua. Banca Mondiala este exemplul viu.

Actionand prompt si convigator, UE ar putea salva Ucraina si pe sine.