Estimata la peste 3 miliarde de euro, industria locala de comunicatii nu a fost saraca in evenimente in 2014. Chiar daca niciuna dintre marile tranzactii asteptate pe piata nu a avut loc.

SCANDALUL BRUIAJULUI DIN UCRAINA

In 2014, Vodafone, al doilea jucator de pe piata de telefonie mobila, a depus o plangere prealabila impotriva Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prin care solicita institutiei plata a 15 milioane de euro – reprezentand „despagubiri“ pentru „prejudiciul“ creat companiei de faptul ca o parte din spectrul radio achizitionat in anul 2012 de la statul roman nu poate fi utilizat in peste 20 de judete, in conformitate cu conditiile descrise in caietul de sarcini – din cauza unor interferente generate de companii de comunicatii din Ucraina.

Operatorul a prezentat in sustinerea plangerii masuratori realizate de experti in teren timp de o luna de zile, care documenteaza amploarea problemelor generate de „bruiajul“ generat din Ucraina: functionarea a peste 1.000 de antene din peste 20 de judete in care locuiesc milioane de persoane este afectata.

Pentru a putea continua sa ofere servicii de voce si date in cele 20 de judete in care spectrul radio achizitionat de la ANCOM este afectat de interferente, Vodafone a fost nevoita sa „inchirieze“ incepand cu aprilie „spatiu“ in frecventele companiilor rivale RCS& RDS si Telekom (fostul Cosmote).

Problema nu este nici acum rezolvata.

“Discutam in continuare acest subiect, au existat unele miscari din acest punct de vedere, insa nu la un nivel care sa fie satisfacator. Continuam sa avem discutii legate de acest subiect. Cred ca exista oportunitati pentru o abordare imbunatatita fata de cea pe care o vedem astazi. Am avut discutii si cu Ministerul Societatii Informationale, si asteptam sa ne intalnim si cu noul ministru, pentru a vedea cum progreseaza lucrurile in legatura cu faptul ca noi suntem dezavantajati si ca la nivelul industriei locale nu exista un cadru de competitie egal pentru toti jucatorii: noi am platit statului roman pentru spectrul radio achizitionat in anul 2012 la fel ca toti ceilalti jucatori iar in final spectrul pe care l-am achizitionat nu este la aceeasi calitate cu cel achizitionat de ceilalti. Pe langa faptul ca trebuie sa reparam aceasta problema, iar acest demers are o evolutie lenta – desi se inregistreaza progrese, trebuie sa fie identificate modalitati prin care sa primim compensatii pentru pierderile inregistrate din cauza ca nu am primit ceea ce ni s-a spus ca vom primi”, a declarat  directorul general al Vodafone Romania, Ravinder Takkar.

Pentru a putea continua sa ofere servicii de voce si date in cele 20 de judete in care spectrul radio achizitionat de la ANCOM este afectat de interferente, Vodafone a fost nevoita sa „inchirieze“ incepand cu aprilie „spatiu“ in frecventele companiilor rivale RCS& RDS si Telekom (fostul Cosmote), valoarea cumulata a contractelor fiind estimata pe piata la cateva milioane de euro pe an. Aceasta problema ar fi si unul dintre motivele pentru care Vodafone a semnat atat de repede acordul de roaming national cu compania RCS&RDS.