Profesorul de la Universitatea Harvard si unul dintre cei mai mari economisti ai lumii, Kenneth Rogoff, propune eliminarea globala a banilor de hartie, plastic sau metal, potrivit unui articol publicat in Financial Times. In schimbul cash-ului, Rogoff propune ca sistemului financiar global sa se limiteze doar la tranzactii electronice.

„Astfel, vor fi rezolvate prompt doua mari probleme cu care se confrunta guvernele si bancile centrale din toata lumea: retragerea de numerar de pe piata din cauza ratelor foarte scazute ale dobanzilor pentru formarea de rezerve in afara controlului statului si evaziunea fiscala”, – a spus economistul.

Reversul acestui pas va fi pierderea, de catre principalele tari emitente de moneda, a rezervelor valutare, iar cel mai mult va avea de suferit SUA, recunoaste Rogoff. Dar acesta va fi un cost mic in schimbul obtinerii controlului crescut asupra fluxului de numerar si eliminarea practica a pietei negre financiare.

Vor fi eliminate, de asemenea, unele forme de tranzactii precum plata anonima in numerar si rulajul banilor pentru activitati criminale, inclusiv a traficului de droguri, subliniaza economistul.

In prezent, daca ar fi sa fie impartiti toti banii aflati in circulatie in SUA si UE in mod egal, fiecarui om, inclusiv copil, ii va revine patru mii de dolari, sustine profesorul.

Cu toate acestea, o mare parte din bani se concentreaza in mainile unor bande criminale. Spre exemplu, recent, in casa unuia dintre sefii cartelurilor de droguri majore din Mexic, Joaquin Guzman, au fost gasiti 200 de milioane de dolari, subliniaza Rogoff.