Daca vrei sa-ti cumperi masina de la Honda trebuie sa stii ca dealerul din Iasi a fost acuzat de furt de mai multi cetateni, dupa ce acestia au platit integral sau in avans pentru masini si motociclete si nu si-au primit comenzile sau banii inapoi. Honda este sub ancheta politiei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Judetene Iasi, Alexandru Chelaru, acest caz a fost preluat de ofiterii de la Investigarea fraudelor, pana in prezent neexistand un numar exact al persoanelor care au fost pagubite.

„Nu am reusit sa obtinem un numar concret al celor care au depus plangere pentru ca unii dintre ei au fost la sectii diferite sau la OPC. Cazul a fost preluat de ofiteri din cadrul sectiei de investigare a fraudelor de la IPJ Iasi, acum se fac verificari si cercetari pentru a stabili cu exactitate toate persoanele prejudiciate. A fost intocmit un dosar penal in care se efectueaza cercetari pentru infractiunea de inselaciune si se fac cercetari pentru a se stabili situatia de fapt, in urma rezultatului acestora urmand a fi dispuse masuri in consecinta”, a declarat, miercuri Alexandru Chelaru.

Una dintre persoanele pagubite este profesoara Irina Lungu, prorector al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi.

Ea spune ca a achitat 18.000 de euro pentru un autoturism Honda Civic, iar contractul de vanzare-cumparare a fost incheiat in decembrie 2013 cu dealerul autorizat Honda din Iasi, Hachi Motors.

„Totul legat de firma demonstra, dincolo de logo si masinile din showroom, ca relatia dintre Honda Romania si dealer este nu doar legala, ci presupune responsabilitate din partea unui tutore pentru un executant, pentru ca asa am considerat dealerul”, a declarat pentru corespondentul Irina Lungu.

In baza aceluiasi contract, Irina Lungu urma sa primeasca masina in jurul datei de 10 februarie, intrucat conditiile de iarna impiedicau livrarile la timp in perioada respectiva.

„Am inceput cu telefoane, mi s-a spus ba ca directorul de vanzari are o problema de sanatate, ba ca i-a murit cineva din familie, dar sa nu ma ingrijorez ca o voi primi. Toate acestea au continuat pana la inceputul lui martie”, a declarat profesoara.

In 7 martie, femeia a mers la sediul Hachi Motors din Iasi si a vazut ca in locul de unde cumparase masina nu mai exista show-room-ul, ci un afis pe care se preciza ca in acel loc nu se mai desfasoara activitati.

„Am fost alaturi la reprezentanta Mazda, care am aflat apoi ca e patronata de o alta soecitate, care patrona si Hachi Motors, si de acolo am obtinut numarul de telefon al domnului administrator Ionut Saviuc”, a spus Irina Lungu.

Conform informatiilor de la Oficiul National al Registrului Comertului, la Hachi Motors SRL, administratorul Ionut Saviuc are un capital de doar 5%, restul de 95% fiind contributia lui Mihail Rusu, un cetatean din Republica Moldova.

Ulterior, in 10 martie, Ionut Saviuc si Irina Lungu s-au intalnit, barbatul dandu-i cadrului didactic o declaratie scrisa care stipula ca masina va fi livrata in doua saptamani, respectiv pe 24 martie.

„Dupa doua saptamani m-a sunat si mi-a spus ca nu poate sa imi dea masina dar ca societatea imi va da banii inapoi si ca in cel mult doua zile ne vom intalni pentru a imi spune data la care voi primi banii. Am sunat eu dupa doua zile, intrucat nu am fost contactata, si mi-a spus ca nu mai poate lua legatura cu asociatul domniei sale, domnul Mihail Rusu, care nu mai este dispus sa returneze banii. Mi-a spus sa iau orice masura consider de cuviinta”, a adaugat Irina Lungu.

Continua in pagina urmatoare: